PETI KANTUN

ĐIR KROZ ZADARSKU GLAZBENU SCENU

Full width home advertisement

Rekli&kazali

Rekli&kazali

Izdvojeno

Post Page Advertisement [Top]

Vedran Božić i Momo Buterin, na koncertu u sklopu manifestacije Tjedan kulture mladih, Forum 1978.-e

(Izvor: Slobodna Dalmacija, izdanje 1. lipnja 1978.)
Kada bi se pravio godišnji presjek svih kulturnih zbivanja u Zadru od kazališnih, koncertnih i likovnih do eksperimentalno-amaterskih, studentskih i zabavno-relaksivnih (ovu razliku namjerno naglašavam jer se tri prva navedena često ne mogu spojiti s onima dole, te vrijedi inverzija u oba slučaja i bez reda) sinusoida toga univerzalniog grafikona bila bi vjerojatno uvijek na istome položaju, gotovo bez oscilacija i to negdje pri dnu gdje obično caruju male brojke. I egzemplara dakako ima, ali ih je malo i posvuda razbacanih da ih ni najuredniji knjigovođa kojemu je pala u zadatak nemila dužnost da sređuje ovaj grafikon, ne bi lako složio pa okrenuo krivulju prema gore, a ne gorem.
Oni koji su najmanje zadovoljni ovakvim stanjem, osuđeni da traju zajedno s njim, omladina i studenti (ne treba zaboraviti da u gradu postoji jedna visokoškolska ustanova čija se prisutnost i tako slabo osjeća) uglavnom su bili, ako i to, pasivni promatrači i nemoćni sabirači kulturnih krhotina svoje svakodnevice. Da ne bi sve opet ispalo u najcrnjim bojama "kulturne jeseni" trebalo bi pohvaliti nekoliko dobrih kazališnih i muzičkih predstava, poneku izložbu, fakultetsku tribinu, novi studentski list ili pak film... (ostavijam tri točke za nečiju eventualnu nadopunu).

Ali ni rijetke laste ne čine proljeća.
Da tako ne bude i na tome ne ostane i ove godine, mladi, bolje reći njih nekolicina, započinju ambicioznim i kvalitetnim programom koga poklanjaju  gradu uz gotovo neznatnu naknadu. Da pojasnim stvar i opravdam svrhu ovoga napisa, reći ću da se radi o "Tjednu kulture mladih" koji će se od 12. do 19. lipnja održati u zatvorenim i otvorenim prostorima Zadra. Zamišljen kao  integralni program kazališnog, koncertnog, likovnog, filmskog, književnog i recitatorskog događanja ovaj bi tjedan trebao biti nešto više od pukog sabira imena i predstava, prije svega impuls za kvalitativna ispoljenja svega što nosi epitet mladosti grada.
Namijenivši ovim proljetnim zbivanjima dugotrajniju sudbinu, pokretači Tjedna već sada računaju na njihovo tradicionalno nastavljanje i postepeno još znatnije obogaćivanje. U planiranju programa ove svojevrsne minijaturne renesanse kulture grada (što je primjenljivo uz rezervu da se čitav plan ili bar veći dio ostvari), kojemu je prošlost vjerojatno nastojala namrijeti u nasljeđe svjetliju budućnost, bezbrojne su
teškoće iskočile pred organizatore. Od organizacijskih problema i financiranja do smještaja, honorara i prostora za manifestacije. Osim toga, treba imati na umu da je i ta čitava komplicirana priređivačka aktivnost, koja bi u drugim prilikama zahtijevala i veća novčana sredstva i brojniju organizacijsku potporu, spala na snage nekolicine mladih koji su se na nekim mjestima u štampi već pojavili kao rezultat krivog uvida u namjere organizatora, a poticani, vjerojatno određenim senzacionalističkim rezonom, naglasiti da je Tjedan mladih prije svega reprezentacija zadarskog stvaralaštva i stvaralaštva mladih, a ne tribina gostiju starova koji će tako, da se pretpostaviti, izvući cjelokupnu manifestaciju. Prelazeći na sam program, treba navestli kako će njegovo ostvarenje pomoći ovogodišnji pokrovitelj Tjedna IKP "Mladost" iz Zagreba koja će uz promociju nove knjižare u Zadru prirediti prigodnu izložbu svojih izdanja u Gradskoj loži. Kao pomoć u realizaciji plana pojavit će se i SIZ-a za kulturu Zadra. Odvijajući se po već prihvaćenoj satnici, program će obuhvatiti mnoge zadarske javne prostore od trgova, Foruma, do kavane "Central" i kina "Zadar". 

Jedan sumaran pregled koji još nije potpuno fiksiran ni za ostale priredbe sadržavat će, na primjer, sljedeći kazališni repertoar: grupa "Pozdravi" daje predstave. "3 Ulične animacije", Ionesco: "Pozdravi". Kazalište lutaka Zadar predstave: "Postojani kositreni vojnik", Grajko i Čupavko, u režiji Luke Paljetka, KUD I. L. Ribar - Zadar: "Klaunovi" u režiji Edina Kadića, te zadarsko studentsko kazalište Oganj: "Oporuka doktora Majelisa" u režiji Valtera Šarovića.

Predviđeni su nastupi: Ljube Tadića, studentskog teatra Lero iz Dubrovnika sa Brechtovim "Onaj koji govori,"da" i onaj koji govori "ne", "Maestrova smrt" R. Marinkovića u izvođenju Drage Mestrovića
i Ive Grgurevića, te još neke. (Voditelj Nikša Eterović).

U muzičkom dijelu predviđa se nastup grupe Anima iz Splita, koncert ozbiljne glazbe s Valterom i Majom Dešpalj, Beti Novak i Ivanom Korunićem, nastup teatra Roma iz Skoplja, zadarskih klapa, te pop-koncert na Forumu s Dragom Mlinarcem, Tomažom Domiceljom, Vedranom Bozićem, Ernestom Masnovim i grupom Ditiramb (voditelj Dubravko Bacalja).


U dijelu namijenjenom poeziji nastupaju: Marija Sekelez s poezijom Vesne Parun, Darko Ćurdo s poezijom Tina Ujevića pod naslovom: ‘"Nespreman za problem", dok u terminu poslijepodne stiha, stihove čitaju Rale Damjanović, Enes Kišević, Siniša Kukić, Mladen Budisčak, zadarski pjesnici: Roko Dobra, Nada Ivanda, Zlatan Jakšić, Lojza Krakar, Luko Paljetak, Vladimir Pavić, Miljenko Manđo, Jasna Babić, Dragutin Herenda. (Voditelj Davor Žagar). 

Ovogodišnji 2. po redu Salon mladih okupit će zadarske likovne stvaraoce kao i goste, a zadršavši prošlogodišnji revijalan karakter otvorit će vrata i mladim jugostavenskim stvaraocima. S nešto kritičnijim i regularnijim kriterijem izbora radova nastupit će zadarski slikari i pozvani gosti, među kojima: Dalibor Jelavić, Ratko Petrić, Izvor Oreb, Ivica Šiško, Jadranka Fatur, Velibor Janković, Ante Rašić, Peruško Bogdanić i drugi. Pri izboru gostiju u većini slučajeva se išlo na odabir onih mladih stvaralaca koji su u protekle dvije godine imali zapaženije rezultate, bilo da su osvojili neku od nagrada ili se zanimljivijim kreacijama nametnuli javnosti (voditelj Vinko Srhoj).

Filmski program sadrži retrospektivu filmova te režisere Kena Russela, a održavat će se u kinu Zadar (voditelj Igor Gluić, predsjednik organizacijskog odbora Tjedna).

U toku tih manifestacija otvorit ée se diskusija oko okruglog stola festivalskog kluba, gdje će se rezimirati postignuti rezultati, odmjeriti kvaliteta programa i dati napuci za realizaciju dogodišnjeg Tjedna mladih.
Nakon ovakvog, usudio bih se reći pozamašnog plana manifestacija, koja bi trebala odrediti kulturni profil Zadra u jednom dijelu koji je već nezaobilazan - u stvaralaštvu i kreativnim mogućnostima mladih - ostaje nam nadati se u pun uspjeh mladalački odjek ovog pothvata koji bi gradu bio itekako potreban. 
VINKO SRHOJ

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Slušaonica: Ditiramb

Slušaonica: Puls

Bottom Ad [Post Page]