PETI KANTUN

ĐIR KROZ ZADARSKU GLAZBENU SCENU

Full width home advertisement

Rekli&kazali

Rekli&kazali

Izdvojeno

Post Page Advertisement [Top]

Zašto baš naziv Peti kantun?

Na spomen Silueta, Speedy Gonzalesa, Ditiramba, Genaro Floresa, Pulsa, Atlantskog poremećaja, Feudalne anarhije, LeClera i mnogih drugih imena samo će se rijetkim Zadranima otpuhati prašina sa korica neke odavno zaboravljene priče. Svaki autorski proboj spomenutih van gradskih zidina završavao bi uglavnom najgorim mogućim ishodom. Zaboravom.

Slaba medijska eksponiranost rock i alter scene, samo jedan fakultet u gradu (velik dio mlađe generacije nakon završetka srednje škole uglavnom odlazi studirati van grada), višedeseljetna neosjetljivost gradskih vlasti da akterima izađe na bilo koji način u susret samo su možda jedan od ključnih razloga za čestim stišavanjima potenciometara na pojačalima sa najjačeg do nule. Kako je u takvim uvjetima poprilično frustrirajuće održavati autorske bandove na životu, raspadi i gašenja sastava u naponu snage uglavnom su bili neminovni. Iz takve centrifugalne situacije, garaže, bunkeri i podrumi za tonske probe nerijetko se po tko zna koji put ispunjavali tišinom i ostajali još jedni nijemi svjedoci početih i nikad završenih priča.

Pridodamo li sveprisutni lokalno-nacionalni pristup koji prema svemu novom i kreativnom često nema sluha, vremenom, mnogi od izvođača okreću jedra prema sigurnijim komercijalnim lukama.
U proboju kroz takve medijske dimne zavjese s mirisom konfekcijskih pjesama na ionako slabo vidljivom scenskom terenu, ipak dolazi do iskakanja upornih pojedinaca. Svirati uz bok s Jimmyjem Hendrixom, Chris Reom, dijeliti binu s Pat Methenyjem, samo je djelić mozaika koji čeka pod tonama zemlje zaborava da jednom bude iskopan.

Opjevana četiri kantuna kao jedna od najglasnijih audio asocijacija na grad ne govore mnogo o ovim ljudima. Svaki od kantuna drži svoju stranu svijeta i svoju priču. Nijemi su svjedoci naših prošlih i sadašnjih događaja, stoga smo i sagradili naš Peti kantun. Pomoću njega potruditi ćemo se sakupiti nekima manje ili više poznate dijelove iz prošlosti i pritom nikako ne zanemariti sadašnjost. Negdje u 80-tima zadarska Aloa pjevala je - "istok, zapad, sjever, jug, ovaj grad je zatvorski krug". S Petim kantunom pokušat ćemo izaći iz kruga zaborava i na kraju opet se poslužiti Aloinim stihom iz iste pjesme - "…idemo u grad".

”Istok, zapad, sjever, jug, ovaj grad je zatvorski krug”. - zadarski band Aloa.

Slušaonica: Ditiramb

Slušaonica: Puls

Bottom Ad [Post Page]