PETI KANTUN

ĐIR KROZ ZADARSKU GLAZBENU SCENU

Full width home advertisement

Rekli&kazali

Rekli&kazali

Izdvojeno

Post Page Advertisement [Top]



Reklamni singl bivše tvornice "Vlado Bagat" u Zadru danas vjerojatno zvuči samo kao soundtrack jednog zaboravljenog tvorničkog diva iz prošlosti utopljenog u valovima privatizacije.

Diskografsko Jugotonovo izdanje realizirano je 1976. za reklamne svrhe kao 7' singlica. Na A strani izvođač je Krunoslav Kićo Slabinac a na B strani singla nalazi se instrumentalna verzija. Glazbu potpisuje Alfi Kabiljo čiji orkestar i izvodi numeru a autor teksta je Jura Stubičanec.


































Osim ovog izdanja pod "Bagatovom etiketom" tada popularni sastav Bijele Strijele objavljuju također singlicu koja tematski nije vezana za propagandne aktivnosti tvornice ali je vrijedna spomena

























Bagat je osnovan 1950. godine, kao tvornica za proizvodnju precizne mehanike namijenjene vojnoj industriji i pomorstvu, osnovana Titovom odlukom kao pomoć razrušenom gradu bez stanovnika i radnih mjesta, ali je već sedam godina kasnije Bagat pokrenuo “civilni program” po kojemu će postati jedan od najraširenijih i najjačih brendova koje je socijalistička privreda ikada imala. U suradnji s talijanskom tvrtkom “Nechi” krenulo se u proizvodnju šivaćih strojeva, a Bagat je s 57 zaposlenih 1950., narastao na 3450 radnika koliko ih je početkom devedesetih ispratio na put bez povratka.

Među tih 57 prvih radnika bili su brojni metalski stručnjaci dovedeni iz raznih krajeva Jugoslavije, privukli su ih plaćama i stanovima. A onda je Bagat pokrenuo osnivanje Tehničke škole, stipendirao učenike, osiguravao im “praksu” i po završetku školovanja jamčio posao. Tvornica je i osnovana u zgradi stare Tehničke škole na Poluotoku, a nova školska zgrada nije slučajno napravljena u neposrednoj blizini tvornice na Plovaniji.

Skoro 40 godina Bagat je živio sa Zadrom kao “socijalno osjetljivo poduzeće”. Radnici su tada na raspolaganju imali stomatološku i ordinaciju opće prakse s tri zaposlena liječnika, u pravnu službu su stizali općinski suci i to zbog veće plaće i stana. Tadašnja poduzeća izdvajala su zakonskih 3% bruto plaća za stambenu izgradnju, dok je u Bagatu godinama taj iznos bio 10%. Tako su brojni radnici dobivali stanove ili stambene kredite koje bi do beznačajne rate dovela brza inflacija.
Uz tvornicu je u roku od šest mjeseci izgrađen i vrtić za djecu Bagatovih radnika, prethodno je izgrađen vrtić nazvan “Bagat Kidrič” na prostoru današnjeg TIZ-a, a kada je nestalo sredstava za dovršetak bolničke Interne, Bagat je riješio problem.

Iznad nekadašnje Kavane Central, Bagat je imao svoje slavne “društvene prostorije”

Bagatove prostorije iznad kavane Central,. Bepo Colić (saksofon), Mile Kamiđorac (kontrabas), Josip Petani (truba), Jovo Kost (bubanj), Božidar Lukin (harmonika)

Neki od europskih protivnika nisu znali igraju li protiv KK Zadra ili KK Bagata, jer je na dresovima KK Zadra stajala Bagatova reklama. Bilo je godina kada su “bagatovci” u Jazine ukrcali i po milijun maraka! Dugo godina je postojao i solidan zonski ligaš u nogometu, a uz entuzijazam i zalaganje Tome Amižića izgrađena je i dvorana za stolni tenis, i to tako što je “Lavčević” podigao cijene stanova koje je gradio za Bagat i s razlikom – napravio dvoranu u kojoj se i danas igra.  (Manager.ba/SD)


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Slušaonica: Ditiramb

Slušaonica: Puls

Bottom Ad [Post Page]